Videók

Fotók

Hittancsoportok, felkészítők

Saját írásaink

Friss topikok

  • mavir: Nagyon örülnék, ha valaki megosztaná velem személyes tapasztalatát a Jó Pásztor Vasárnapján, 10 ór... (2013.04.26. 13:13) Prédikációhoz kapcsolódva
  • teknős: Évekkel ezelőtt gondoltam rá, imádkoztam érte, hogy mennyire szüksége lenne a világnak egy Szent F... (2013.03.19. 11:00) FERENC A PÁPA
  • kolinbeckr: Sziasztok! Köszönöm ezt a pár szót a Klarisszákról. Én nyáron júniusban töltöttem el náluk pár nap... (2011.10.30. 20:38) Klarissza nővéreink
  • gkati: A nagyheti szertartások idejét jöttem megnézni, és örömmel töltötte el szívemet, hogy az "otthoni"... (2011.04.21. 23:10) Sillye Jenő - Csipkebokor
  • vildi: Amikor megírtam ezt a bejegyzést, nem gondoltam volna, hogy ennyire megérint majd benneteket. Egys... (2010.12.29. 09:43) Klarissza nővérek - ahogy én látom

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Live Traffic Feed

Virágvasárnap és Szent Háromnap

2013.03.26. 08:34 :: szerző: egy szécsényi testvér

     

Virágvasárnap ünnepli az Egyház Krisztus Urunk jeruzsálemi bevonulását a húsvéti misztérium beteljesítésére. Az ünnepnek kettős jellege van: egyrészt a győzelem és a megdicsőülés napja, amelynek jele a győzelmi pálma (barka), másrészt a szenvedés és a halál ünneplése is ez a nap, amelynek jele a misében szereplő passió, vagy szenvedéstörténet.

URUNK JERUZSÁLEMBE VALÓ BEVONULÁSÁNAK EMLÉKEZETE                             

Megváltó Királyunk elébe megyünk... (SZVU 77. ének)

Vagy:

Hozsanna Dávid Fiának... (Éneklő Egyház 802. ének)

Üdvözlés – Könyörgés

Evangélium * Lk 19, 28–40

Jézus jeruzsálemi bevonulása valóságos diadalmenet. Ő azonban tudja, hogy a nép lelkesedése még nem igazi hit, hanem földies várakozás. Ezért is történik, hogy ugyanaz a hozsannázó nép hamarosan ellene fordul, és megtagadja őt.

KÖRMENET

1. antifóna

A választott nép gyermekei, kezükben pálmaágakkal ki-vonultak az Úr elé, hangosan kiáltva: Hozsanna! Dicső-ség a világ Urának!

2. antifóna

A választott nép gyermekei ruháikat Jézus elébe terítik, és csengő hangon kiáltják: „Hozsanna, Dávid fiának! Áldott, aki az Úr nevében érkezik.”

 

ÜNNEPI SZENTMISE

Az Egyház évről évre e napokban üli meg Krisztus hús-véti titkának kimagasló ünnepét. Mélységes komolyság-gal és szent megilletődéssel lépjünk a Nagyhét ünneplé-sébe. Az Úr bevonul Jeruzsálembe, s mi ünnepélyesen el-kísérjük őt azon az úton, a szenvedés útján. Szent színjá-ték játszódik le előttünk, amelynek azonban nem csak né-zői, hanem szereplői is vagyunk.

OLVASMÁNY                                                             Iz 50, 4–7

Jahve szolgája, akiről a próféta beszél, a Messiás előké-pe. Isten azért küldte őt, hogy engesztelő áldozat legyen a nép bűneiért. Egész magatartásából ez a küldetés-tudat su-gárzik. Vállal minden gúnyt és megaláztatást, mert bízik a mennyei Atya segítségében.

VÁLASZOS ZSOLTÁR                                     21. Zsoltár

Válasz: Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?

 

SZENTLECKE                                                     Fil 2,6–11

Jézus Krisztus csak úgy teljesíthette az Atyától kapott küldetést, hogy lemondott az Isten Fiának kijáró dicső-ségről. Felvette a szolga alakját, vagyis egészen egy lett azokkal, akikért és akik helyett feláldozta magát a ke-reszten.

EVANGÉLIUM ELŐTTI VERS                                  Fil 2, 8–9

Krisztus engedelmes lett értünk mindhalálig * mégpedig a kereszthalálig. Ezért Isten felmagasztalta, és olyan nevet adott neki,  *  amely fölötte áll minden névnek.

EVANGÉLIUM                                      Lk 22, 14 – 23, 56

A szenvedéstörténet egyik legmegrendítőbb és legfel-emelőbb vonása, hogy Jézus némán tűr minden fájdal-mat. Még Kaifás, Pilátus és Heródes is elgondolkozik ezen. S megcsodálhatjuk a szenvedő Jézus példáján az ajándékozó lelkület szépségét is. Legnagyobb szenvedé-se közben sem magával törődik, hanem másokkal.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Az Oltáriszentség mindig eszünkbe juttatja Jézus önát-adását. Az ő példája szerint mi is legyünk készek átadni magunkat Isten és embertársaink szolgálatára.

ÁLDOZÁSI ÉNEK                                                        Mt 26, 42

Atyám, ha nem kerülhet el ez a kehely anélkül, hogy ki ne igyam, legyen akaratod szerint.

ELMÉLKEDÉS

Jézus bevonul a szenvedésbe, hogy megkoronázza élete művét. Ez a bevonulás a világ legnagyobb drámájának a nyitánya. A Nagyhét eseményeinek egészében azonban vi-lágos a mondanivalója számunkra is. Elvezet Krisztus misztériumának legnagyobb magaslatára, a halál és a fel-támadás hegyére. Megvilágítja életünk húsvéti értelmét, bátorítás jövendő napjainkra.                     (Csanád Béla)

 

A HÚSVÉTI SZENT HÁROMNAP

Az emberek megváltásának és Isten tökéletes megdicső-ülésének művét Krisztus főképpen az ő húsvéti titka ál-tal vitte végbe, amikor halálunkat halálával megtörte, és életét feltámadásával újjászerzette. Ünnepeljük együtt a Nagyhetet!

Nagycsütörtökön az esti szentmisével kezdődik a Hús-véti Szent Háromnap és Húsvétvasárnap az Esti dicsé-rettel végződik. A legszentebb napokon különösen is ápoljuk magunkban azt a lelkületet, amelyet Urunk Jé-zustól örököltünk.

Nagypénteken Urunk kínszenvedésére és kereszthalálára, az Újszövetség egyetlen áldozatára emlékezünk. A kereszt, amely egykor a szégyen fája volt, Krisztus világot megváltó győzelmének a jelévé vált, ezért hódolunk előtte. Felnézünk a keresztfára és átérezzük, milyen nagy volt bűneink váltságdíja. Ezen a napon nincs szentmise. A nagypénteki szertartásnak három része van: 1. Igeliturgia, 2. Hódolat a kereszt előtt, 3. Szentáldozás. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy Nagypéntek szigorú böjti nap!

Nagyszombaton az Egyház Urunk sírjánál időzik, az ő szenvedéséről és haláláról elmélkedik. Majd az ősi ha-gyományok szerint virrasztást tart a szent éjszakán. Ün-nepeljük együtt a feltámadt Krisztust!

IMÁDKOZZUNK FERENC PÁPÁNKÉRT!

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

Szólj hozzá!

Címkék: írások mise Lelkiségi

A bejegyzés trackback címe:

https://ferences.blog.hu/api/trackback/id/tr755172027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása