Videók

Fotók

Hittancsoportok, felkészítők

Saját írásaink

Friss topikok

  • mavir: Nagyon örülnék, ha valaki megosztaná velem személyes tapasztalatát a Jó Pásztor Vasárnapján, 10 ór... (2013.04.26. 13:13) Prédikációhoz kapcsolódva
  • teknős: Évekkel ezelőtt gondoltam rá, imádkoztam érte, hogy mennyire szüksége lenne a világnak egy Szent F... (2013.03.19. 11:00) FERENC A PÁPA
  • kolinbeckr: Sziasztok! Köszönöm ezt a pár szót a Klarisszákról. Én nyáron júniusban töltöttem el náluk pár nap... (2011.10.30. 20:38) Klarissza nővéreink
  • gkati: A nagyheti szertartások idejét jöttem megnézni, és örömmel töltötte el szívemet, hogy az "otthoni"... (2011.04.21. 23:10) Sillye Jenő - Csipkebokor
  • vildi: Amikor megírtam ezt a bejegyzést, nem gondoltam volna, hogy ennyire megérint majd benneteket. Egys... (2010.12.29. 09:43) Klarissza nővérek - ahogy én látom

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Live Traffic Feed

XVI. Benedek Pápa prédikációja: 2013. február 13.

2013.02.21. 13:54 :: szerző: egy szécsényi testvér

Fõtisztelendõ Testvéreim!

Kedves Fivéreim és Nõvéreim!

Ma, Hamvazószerdán megkezdünk egy negyvennapos utat, egy negyven napig tartó szakaszt, amely elvezet az Úr Húsvétjának öröméhez, az Élet halál fölötti gyõzelméhez. A nagyböjti stációk õsi római hagyományát követve jöttünk össze ezen az estén az Eucharisztia ünneplésére. E hagyomány szerint az elsõ stáció az Aventinuson lévõ Szent Szabina bazilika. A körülmények azonban azt javallották, hogy a Vatikáni Bazilikában gyûljünk össze. Sokan vagyunk itt Péter apostol sírja körül azért is, hogy megújítva a legfõbb Pásztorba, Jézus Krisztusba vetett hitünket, közbenjárását kérjük az Egyház e különleges órájában. Számomra ez kezdvezõ alkalom arra, hogy most, amikor arra készülök, hogy befejezem a péteri szolgálatot, köszönetet mondjak mindenkinek, különösen a római egyházmegye híveinek, és külön is kérjem az imádságos megemlékezést.

Az imént hallott olvasmányok kiindulópontokat adnak ahhoz, hogy Isten kegyelmével konkrét teendõket és magatartási formákat kapjunk erre a nagyböjtre. Az Egyház mindenekelõtt azt a határozott felszólítást ismétli meg felénk, amellyel Joel próféta fordult Izrael népéhez: „Így szól az Úr: Térjetek vissza hozzám teljes szívvel, böjtöléssel sírással és siralommal!" (2,12.) Nagyon hangsúlyos a „teljes szívvel" kifejezés, ami azt jelenti, hogy gondolataink és érzéseink közepébõl, döntéseink, választásaink és tetteink gyökerébõl a teljes és radikális szabadság gesztusával.

De lehetséges-e ez az Istenhez való visszatérés? – Igen, mert létezik egy olyan erõ, amely nem a mi szívünkben lakik, hanem magának Istennek a szívébõl ered. Ez az õ irgalmasságának ereje. A próféta ezt is mondja: „Térjetek vissza az Úrhoz, a ti Istenetekhez, mert jóságos és irgalmas, türelmes és nagyirgalmú, és megengesztelhetõ a rosszaságért" (2,13). Az Úrhoz való visszatérés lehetséges mint kegyelem, mert Isten mûve, és az õ irgalmasságába vetett hitünk gyümölcse.

Ez az Istenhez visszatérés csak akkor válik valóra életünkben, amikor az Úr kegyelme belénk hatol, és a bensõnket felrázza azzal, hogy erõt ad a „szív megszaggatására". A próféta közvetíti Istentõl ezeket a szavakat is: „A szíveteket szaggassátok, ne a ruháitokat" (13. v.). Mert napjainkban is sokan készek a – természetesen mások által elkövetett – botrányok és igazságtalanságok láttán „megszaggatni a ruháikat", de kevesen mutatkoznak készségesnek arra, hogy a saját szívükkel, a saját lelkiismeretükkel, a saját szándékaikkal foglalkozzanak, és engedjék, hogy az Úr átformálja, megújítsa és megtérítse õket.

Ez a „Térjetek vissza hozzám teljes szívvel" nem csak az egyes személyeknek, hanem a közösségnek is szóló felhívás. Hallottuk az elsõ olvasmányban: „Fújjátok meg a kürtöt a Sionon, hirdessetek ünnepi böjtöt, hívjátok össze a szent gyülekezetet. Gyûjtsétek össze a népet, szenteljétek meg az összejövetelt, gyûjtsétek egybe a véneket, szedjétek össze a kicsinyeket és a csecsemõket, jöjjön ki felvõhelyérõl a võlegény és a menyasszony nászágyáról." (15–16. v.) A hitben és a keresztény életben lényeges elem a közösségi jelleg. Krisztus azért jött, hogy „Isten szétszórt gyermekeit összegyûjtse" (vö. Jn 11,52). Az Egyházban a „Mi" az a közösség, amelyben Jézus gyûjt össze bennünket (vö. Jn 12,32): a hit szükségszerûen egyházias. Fontos erre emlékeztetnünk, és fontos megélnünk ezt ebben a nagyböjti idõben: mindenki legyen tudatában, hogy a bûnbánat útját nem egyedül járja, hanem sok fivérrel és nõvérrel együtt az Egyházban.

Végül a próféta a papok imádságáról szól, akik könnyekkel a szemükben fordulnak Istenhez és mondják: „Ne hagyd örökségedet gyalázatra, hogy a nemzetek uralkodjanak rajtuk. Miért mondanák a népek között: »Hol van az õ Istenük?«”(17. v.) Ez az imádság elgondolkoztat arról, hogy személyenként és közösségeinkben mennyire fontos a hit és a keresztény élet tanúságtétele ahhoz, hogy az Egyház arcát megmutathassuk, s hogy ezt az arcot olykor mennyire eltorzítjuk. Különösen gondolok az Egyház egysége ellen elkövetett bûnökre, az Egyház testén belüli megoszlásokra. A Nagyböjt mélyebb és láthatóbb megélése az egyházi közösségben – felülemelkedve az egyénieskedéseken és versengéseken –, alázatos és értékes jelzés azok számára, aki távol vannak a hittõl, vagy közömbösek.

Most van az alkalmas idõ, most van az üdvösség napja!" (2Kor 6,2.) Pál Apostolnak a korintusi hívekhez intézett szavai nekünk is sürgetõen szólnak, és nem engedik, hogy távol maradjunk, vagy tétlenkedjünk. A többször megismételt „most" arra figyelmeztet, hogy nem szabad elszalasztani ezt a pillanatot, mert úgy kínálják föl nekünk, mint egyetlen és megismételhetetlen alkalmat. Az Apostol figyelme arra az osztozásra koncentrál, amely Krisztus életét, az õ akarata szerint meghatározta. Mert magára vette a teljes emberséget egészen odáig, hogy magára vállalta az emberek bûnét is. Szent Pál megfogalmazása nagyon erõs: Isten „értünk bünné tette õt". Jézus, az ártatlan, a Szent, „aki nem ismerte a bûnt" (2Kor 5,21), magára vállalta a bûn súlyát, osztozva az emberiséggel a halálban, mégpedig a kereszthalálban. A kiengesztelõdésnek, amelyet felkínál nekünk, igen nagy ára volt, a Golgotán felállított kereszté, amelyre felfüggesztették Isten emberré lett Fiát. Istennek az ember ezen szenvedésében való elmerülésében és a rossz mélységeiben gyökerezik a mi megigazulásunk.

Visszatérésünk Istenhez teljes szívvel" nagyböjti útunkon a kereszthez vezet, Krisztus követésének útján a Kálváriára, a teljes önátadáshoz visz. Ezen az úton nap mint nap meg kell tanulnunk egyre inkább kilépni önzésünkbõl és magunkba zárkózottságunkból, hogy teret nyissunk Istennek, aki megnyitja és átalakítja a szívet. Szent Pál emlékeztet arra is, hogyan szól hozzánk a kereszt hirdetése az igehirdetésnek köszönhetõen, amelynek maga az Apostol a szolgája; felszólítás felénk, hogy ezt a nagyböjti utat Isten Szavának, a lépteinket megvilágító fényességnek figyelmesebb és huzamosabb hallgatása jellemezze.

Máté evangéliumában, a Hegyi beszédben Jézus a mózesi Törvényben elõírt három alapvetõ gyakorlatra hivatkozik: az alamizsnára, az imádságra és a böjtre, melyek ugyanakkor hagyományos nagyböjti gyakorlatok is, ha teljes szívvel vissza akarunk térni az Úrhoz. Jézus hangsúlyozza, hogy milyennek és mennyire igaznak kell lennie a minden vallásgyakorlatot meghatározó Istennel való kapcsolatnak. Ezért ítéli el a vallásos képmutatást, a látszani akarást, a tetszést és tapsot keresõ magatartást. Az igazi tanítvány nem önmagát, nem is a „közönséget" szolgálja, hanem az Urat, egyszerûségben és nagylelkûen: „És Atyád, aki a rejtekben lát megfizet neked" (Mt 6,4.6.18). Tanúságtételünk akkor lesz egyre hatékonyabb, ha egyre kevésbé keressük a magunk dicsõségét, és tudatában vagyunk, hogy az igaz ember jutalma maga Isten, a Vele egyesült élet, itt a földön a hitben járva, életünk végén pedig a Vele való örökké tartó, szemtõl szemben való találkozás békéjében és világosságában (1Kor 13,12).

Kedves Testvéreim! Bizakodással és örömmel kezdjük meg ezt a Nagyböjtöt. Erõvel hangozzék bennünk a megtérés, az Istenhez teljes szívvel való visszatérés felszólítása; fogadjuk be az õ kegyelmét, amely új embereket formál belõlünk azzal a meglepõ újdonsággal, ami a Jézus életében való részesedés. Tehát egyikünk se legyen süket erre a felhívásra, amely a hamvazás egyszerû, de megrendítõ szertartásából is hangzik felénk, amelyet hamarosan elvégzünk. Kísérjen bennünket a Boldogságos Szûz Mária, az Egyház Anyja és az Úr minden igaz tanítványának példaképe. Amen!

Szólj hozzá!

Címkék: Lelkiségi

A bejegyzés trackback címe:

https://ferences.blog.hu/api/trackback/id/tr645096492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása