Videók

Fotók

Hittancsoportok, felkészítők

Saját írásaink

Friss topikok

  • mavir: Nagyon örülnék, ha valaki megosztaná velem személyes tapasztalatát a Jó Pásztor Vasárnapján, 10 ór... (2013.04.26. 13:13) Prédikációhoz kapcsolódva
  • teknős: Évekkel ezelőtt gondoltam rá, imádkoztam érte, hogy mennyire szüksége lenne a világnak egy Szent F... (2013.03.19. 11:00) FERENC A PÁPA
  • kolinbeckr: Sziasztok! Köszönöm ezt a pár szót a Klarisszákról. Én nyáron júniusban töltöttem el náluk pár nap... (2011.10.30. 20:38) Klarissza nővéreink
  • gkati: A nagyheti szertartások idejét jöttem megnézni, és örömmel töltötte el szívemet, hogy az "otthoni"... (2011.04.21. 23:10) Sillye Jenő - Csipkebokor
  • vildi: Amikor megírtam ezt a bejegyzést, nem gondoltam volna, hogy ennyire megérint majd benneteket. Egys... (2010.12.29. 09:43) Klarissza nővérek - ahogy én látom

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Live Traffic Feed

2013. február 17. Nagyböjt 1. vasárnapja

2013.02.16. 07:31 :: szerző: egy szécsényi testvér

A Szent Negyvennapnak, a nagyböjti időnek két jelleg-zetessége van: egyrészt előkészít a keresztségre, illetve a keresztségi kegyelem megújítására, másrészt pedig figyelmeztet bennünket a bűnbánatra.

Ez a szent idő negyven napig tart, mert a Szentírás sze-rint a negyven szent szám: a választott nép negyven évig tartózkodott a pusztában, Jónás prőféta negyven napos böjtöt hirdetett Ninive város lakóinak, és maga az Üd-vözítő is negyven napig böjtölt.

KEZDŐÉNEK Zsolt 90, 15–16

Ha kiált hozzám, meghallgatom; megszabadítom és dicsőséget szerzek neki, hosszú élettel áldom meg.

OLVASMÁNY MTörv 26, 4–10

Az ószövetségi vallásban az áldozatbemutatás kettős célt szolgált: hálaadás volt az Istentől kapott javakért és en-gesztelés a bűnökért. Nekünk sem szabad erről a két fon-tos szándékról megfeledkeznünk!

VÁLASZOS ZSOLTÁR 90. Zsoltár

Válasz: Légy velem, Uram * minden szükségemben.

SZENTLECKE Róm 10, 8–13

Hitünk vezet minket a megigazulásra és az üdvösségre. A keresztény hitnek át kell hatnia szívünket, de külsőleg is meg kell azt vallanunk az emberek előtt. Így elő-segítjük a hit terjedését, és Isten egyetemes üdvözítő szándékának eszközei leszünk.

EVANGÉLIUM ELŐTTI VERS Mt 4, 4b

Nemcsak kenyérrel él az ember, * hanem minden igével is, mely Isten ajkáról való.

EVANGÉLIUM Lk 4, 1–13

Jézus valóban hasonlóvá lett hozzánk. Mindent vállalt, ami emberi sorsunk velejárója a bűnt kivéve. Így vál-lalta azt is, hogy megkísértse őt a gonosz lélek. Példát akart ugyanis adni arra, hogyan kell határozottan vissza-utasítanunk a bűnös kívánságokat.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Az Oltáriszentség ad nekünk erőt arra, hogy erényekben gazdag, értékes keresztény élettel dicsőítsük meg a mennyei Atyát.

ÁLDOZÁSI ÉNEK Mt 4, 4

Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítás-sal is, amely az Isten szájából származik.

ELMÉLKEDÉS

Isten szabad akaratot adott az embernek. Így megteheti még azt is, hogy elhagyja Istent és nélküle próbálja meg-oldani életét. Isten azonban mindig hűséges marad hoz-zánk. Irgalmas jóságában felkarolja és megadja nekünk a megtérés kegyelmét.

I M Á D K O Z Z U N K E G Y H Á Z U N K É R T

É S B E N E D E K P Á P Á É R T !

XVI. BENEDEK PÁPA LEMOND

PÉTERI SZOLGÁLATÁRÓL

XVI. Benedek pápa február 11-én, délelőtt 11:00 órakor, három szenttéavatási ügyben összehívott konzisztórium során tette közzé a hírt.

Kedves Testvérek!

Nemcsak a három szentté avatás miatt hívtalak össze benneteket erre a konzisztóriumra, hanem azért is, hogy közöljem veletek döntésemet, amely nagy jelentőségű az Egyház élete számára. Miután ismételten megvizsgáltam lelkiismeretemet Isten előtt, eljutottam arra a bizonyos-ságra, hogy erőnlétem előrehaladott korom miatt már nem alkalmas arra, hogy megfelelő módon gyakoroljam a péteri szolgálatot.

Nagyon jól tudom, hogy ezt a feladatot, spirituális lé-nyege miatt, nem pusztán tettekkel és szavakkal, hanem szenvedéssel és imával is teljesíteni kell. Azonban a mai világban, amely gyors változásoknak van kitéve, és a hit-élet szempontjából nagy jelentőségű kérdések rázzák meg, Szent Péter hajójának kormányzásához és az evan-gélium hirdetéséhez szükség van mind a test, mind a lé-lek erejére. Ez az erő az utóbbi hónapokban olyan mér-tékben csökkent bennem, hogy el kell ismernem: képte-len vagyok jól megfelelni a rám bízott szolgálatnak.

Ezért, tudatában e tett súlyosságának, teljes szabadsággal kinyilatkoztatom, hogy lemondok szolgálatomról mint Róma Püspöke, mint Szent Péter utóda, amelyre 2005. április 19-én a bíborosok révén kaptam megbízatást. 2013. február 28-án este 8 órától a római szék, Szent Péter széke üresnek nyilvánítandó. Az illetékeseknek konklávét kell összehívniuk az új pápa megválasztására.

Kedves Testvérek! Teljes szívemből köszönetet mondok nektek azért a szeretetért és munkáért, amellyel velem együtt hordoztátok szolgálatom súlyát, és bocsánatot ké-rek minden hibámért. Most ajánljuk az Anyaszentegyhá-zat Legfőbb Pásztora, a mi Urunk, Jézus Krisztus gond-jaiba. Fohászkodjunk Szent Anyjához, Máriához, hogy anyai jóságával segítse a bíboros atyákat az új pápa megválasztásában. Ami engem illet, a jövőben is teljes szívvel kívánom szolgálni Isten Szent Egyházát imának szentelt életemmel”. Magyar Kurír

ERDŐ PÉTER BÍBOROS KÖRLEVELE

XVI. BENEDEK PÁPA

LEMONDÁSA KAPCSÁN

Erdő Péter bíboros az alábbi körlevéllel fordult az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye híveihez és papjaihoz.

Főtisztelendő Paptestvérek! Kedves Testvérek!

Értesülve Szentatyánk, XVI. Benedek pápa lemondásá-ról, amely február 28-án lép hatályba, hálát adunk az Isteni Gondviselésnek mindazokért a kegyelmekért és ajándékokért, amelyekben XVI. Benedek pápa apostoli szolgálata által az Egyházat és az emberiséget részesí-tette. Különös szeretettel emlékezünk vissza Egyházunk és Hazánk iránti nagylelkű jóindulatára, melynek egyik kiemelkedő jele volt szentéletű vértanúink boldoggáava-tása.

Kérjük a Mindenható Isten áldását Benedek pápa szemé-lyére, a Római Egyházra és egész Katolikus Egyhá-zunkra. A Boldogságos Szűzanyának, az Egyház Édes-anyjának, Szent Péter és Pál apostoloknak, valamint vé-dőszentjének, Szent Józsefnek közbenjáró szeretetébe ajánljuk Szentatyánk személyét és Egyházunkat.

Budapest, 2013. február 11-én, a Lourdes-i Boldogságos Szűz Mária emléknapján

Erdő Péter bíboros, prímás, érsek

AZ EGYHÁZ KRISZTUSÉ”

A PÁPA KÖSZÖNETET MONDOTT

A HÍVEKNEK SZERETETÜKÉRT

ÉS IMÁIKÉRT

Február 13-án, szerdán délelőtt a vatikáni VI. Pál te-remben megtartott általános pápai kihallgatásra nyolc-ezer hívő gyűlt össze a világ minden részéről. Nagy lel-kesedéssel és szeretettel köszöntötték XVI. Benedeket, aki pápasága utolsó előtti általános kihallgatása elején a következő szavakkal fordult a jelenlévőkhöz:

Kedves Testvérek!

Amint tudjátok, úgy döntöttem, hogy lemondok arról a szolgálatról, amelyet az Úr bízott rám 2005. április 19-én. Döntésemet teljesen szabadon hoztam meg az Egy-ház javára, miután sokat imádkoztam és Isten színe előtt lelkiismeret-vizsgálatot tartottam. Tudatában vagyok e tett súlyosságának, de annak is, hogy nem vagyok már képes arra, hogy folytassam péteri szolgálatomat az ah-hoz szükséges erővel.

Támaszt nyújt és megvilágosít a bizonyosság, hogy az Egyház Krisztusé, aki továbbra is vezeti Egyházát, és mindig gondoskodik róla.

Köszönetet mondok mindnyájatoknak a szeretetért és imáért, amellyel elkísértetek. Köszönöm. Ezekben a szá-momra nem könnyű napokban szinte fizikailag éreztem az ima erejét, amit az Egyház szeretete és imátok nyújt nekem. Továbbra is imádkozzatok értem, az Egyházért és a következő pápáért! Az Úr vezet majd bennünket.

Vatikáni Rádió / Magyar Kurír

2013. FEBRUÁR 28. ESTE 8:00 ÓRA

XVI. Benedek pápa lemondásának időpontja. Tarcisio Bertone, a Római Katolikus Egyház kamerlengója meg-állapítja, hogy az apostoli szék üres. A dikasztérium ösz-szes vezetőjének megbízatása megszűnik, a főpenitenci-árius kivételével. A bíborosi kollégium dékánja össze-hívja a bíborosokat Rómába, akik mindennap tanácsko-zásra ülnek össze, és intézik az Egyház folyamatban lévő ügyeit.

SZENT PÉTER APOSTOL SZÉKFOGLALÁSÁNAK ÜNNEPE

Február 22.

A IV. században keletkezett római ünnep, amely az apostolokra alapított Egyház egységét hirdeti.

Részlet Nagy Szent Leó pápa beszédéből: „Miután a ti-zenkét apostol a Szentlélek által a nyelvek adományát elnyerte, midőn felosztották egymás között a világ ré-szeit, hogy az evangéliummal az egész földet áthassák, Szent Péter, az apostoli rend feje a római birodalom fel-legvárába, fővárosába rendeltetett, hogy az igazság fé-nye amelynek minden nép üdvösségére fel kellett ra-gyognia –, magától a főtől hatékonyabban áradjon szét a testbe az egész világon. Onnan kellett a filozófiai té-veszméket eltaposni, onnan kellett a földies bölcsesség hiúságait elszéleszteni, onnan kellett a démonok kultu-szait megszégyeníteni, ahol korábban mintegy össze-gyülekezett minden babonaság és tévedés. Ne félj hát, Péter, e városba jönni, a kereszt győzelmi jelét Rómában kitűzni, ahol isteni előrendeléssel a főhatalom tisztessé-ge és a kínhalál dicsősége vár reád!”

Szólj hozzá!

Címkék: Lelkiségi

A bejegyzés trackback címe:

https://ferences.blog.hu/api/trackback/id/tr645082995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása