Videók

Fotók

Hittancsoportok, felkészítők

Saját írásaink

Friss topikok

  • mavir: Nagyon örülnék, ha valaki megosztaná velem személyes tapasztalatát a Jó Pásztor Vasárnapján, 10 ór... (2013.04.26. 13:13) Prédikációhoz kapcsolódva
  • teknős: Évekkel ezelőtt gondoltam rá, imádkoztam érte, hogy mennyire szüksége lenne a világnak egy Szent F... (2013.03.19. 11:00) FERENC A PÁPA
  • kolinbeckr: Sziasztok! Köszönöm ezt a pár szót a Klarisszákról. Én nyáron júniusban töltöttem el náluk pár nap... (2011.10.30. 20:38) Klarissza nővéreink
  • gkati: A nagyheti szertartások idejét jöttem megnézni, és örömmel töltötte el szívemet, hogy az "otthoni"... (2011.04.21. 23:10) Sillye Jenő - Csipkebokor
  • vildi: Amikor megírtam ezt a bejegyzést, nem gondoltam volna, hogy ennyire megérint majd benneteket. Egys... (2010.12.29. 09:43) Klarissza nővérek - ahogy én látom

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Live Traffic Feed

Húsvét 2013. március 31.

2013.03.29. 09:56 :: szerző: egy szécsényi testvér

A liturgikus év legnagyobb ünnepe. A húsvéti mise a fel-támadt Krisztust köszönti, mert övé a hatalom és a di-csőség mindörökké. Minket pedig arra int, hogy a ke-resztségben új életre kelve az odafönt valókat keressük. S így remélhetjük, hogy Krisztussal együtt elnyerjük a feltámadás és az örök élet ajándékát.

KEZDŐÉNEK                                          Lk 24, 34 vö. Jel 1, 6

Valóban feltámadt az Úr, alleluja. Övé a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

OLVASMÁNY                                     ApCsel 10, 34a. 37–43

Az apostolokat az ószövetségi jövendöléseken és az üres síron kívül a megjelenések győzték meg arról, hogy Krisztus valóban feltámadt. A Jézussal való találkozások azt is igazolták, hogy ő már megdicsőült, vagyis az Atyánál van és nagy hatalommal rendelkezik. Isten az élők és holtak bírájává tette.

 

VÁLASZOS ZSOLTÁR                                     117. Zsoltár

Válasz: Ezt a napot az Úristen adta: *

              örvendjünk és vigadjunk rajta.   

 

SZENTLECKE                                                     Kol 3, 1–4

Szent Pál apostol írja: Isen Krisztussal együtt minket is feltámasztott. Ez azt jelenti: Krisztus feltámadása a mi feltámadásunk forrása. A keresztség révén ugyanis ke-gyelmi kapcsolatba kerültünk a feltámadt Jézussal. Arra kell törekednünk, hogy ez a kapcsolat a mindennapi er-kölcsi életünkben is megmutatkozzék.

Vagy tetszés szerint:

SZENTLECKE                                                1 Kor 5, 6b–8

A kovász átjárja az egész tésztát. Ugyanígy kell átjárnia életünket Krisztus evangéliumának, hogy ne a romlott-ság és a gonoszság, hanem a tisztaság és az igazság érvé-nyesüljön bennünk.

SZEKVENCIA (mondható vagy énekelhető)

A Húsvéti Bárányt keresztények dicsérve áldják!

Krisztus ártatlan Bárány:

vérének árán nyája bűneiért megengesztelte Atyját.

Benne élet és halál csodás nagy párharcra száll:

élet Ura a sírból felkél, és győztesen él.

Mária Magdolna, mondd, mit láttál utadon!

„Az élő Krisztusnak sírját, feltámadt Urunk

nagy diadalát,

angyalok jelenését, Urunk halotti leplét.

Feltámadt Krisztus, reményetek:

Galieleába megy előttetek.”

Krisztus a halálból valóban feltámadt, tudjuk.

Győztes Király, könyörülj meg rajtunk! Amen. Alleluja!

ALLELUJA                                                         1 Kor 5, 7b–8a

Krisztus, a mi húsvéti Bárányunk már feláldozta magát. * Üljünk meg tehát az Úrral a húsvéti lakomát.

EVANGÉLIUM                                               Jn 20, 1–9

Az üres sír felébresztette az apostolok csodálkozását, de a hitet a megjelenések adták. A megjelenések alkalmával az apostolok meggyőződtek arról, hogy ugyanaz a sze-mély áll előttük, mint akit halála előtt ismertek.

 

Vagy: Más evangélium este mondott szentmisére

 Lk  24, 13–35

Megtört és újjáéledt remény, – ebbe a mondatba lehetne összefoglalni az emmauszi tanítványok evangéliumát. Megtörik a remény, ha valaki elfordul Krisztustól, és fel-támad a remény, ha valaki megtalálja Krisztust.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

Az euharisztikus imádságban mindig meggyőződéssel és húsvéti örömmel valljuk meg: „Halálodat hirdetjük, Urunk, és hittel valljuk feltámadásodat, amíg el nem jössz!”

ELMÉLKEDÉS

FÖLTÁMADT JÉZUS

Megajándékozunk téged bizalmunkkal, amely arra indít, hogy a jelen pillanatnak éljünk, ne a múltnak. Múltunk már Isten Szívébe merült, jövőnket pedig magadra vet-ted... Fáradhatatlanul ismétled: „Irántad való szeretetem nem múlik el soha.”                                   (Roger testvér)

 

HÚSVÉT NYOLCADA

Ezt a nyolc napot az Úr főünnepeként üljük meg, vagyis nem kerülhet helyükbe szentnek az emléknapja. Jézus sírjához érkező asszonyok a hit és a szeretet példaképei számunkra. Az őszinte szeretet és hűség készteti őket arra, hogy megadják Jézusnak a végső tiszteletadást. S ez a szeretet segíti őket abban is, hogy a megjelenés hatására hitük fénye ismét lángra lobbanjon.

 

HÚSVÉTHÉTFŐ

Krisztus feltámadása hitünk és reményünk alapja. Ezzel ugyanis bebizonyította, hogy ő valóban az Isten Fia, aki-ben bízhatunk. Ezért követhetjük őt nemcsak földi éle-tünkben, hanem dicsőséges feltámadásában is.

Imádkozzunk, testvérek! Uram, add meg nekem, hogy ve-led járjak és hirdessem az örömhírt: emberek, üdvösség nektek! Add meg, hogy ne féljek, hanem benned bízzam. Add meg, hogy sose tapadjon kezemhez igaztalan pénz, árulás és megvesztegetés díja. Add meg, hogy soha ne hazudjak, hanem örömmel hirdessem, hogy te vagy az én életem. S a viszontlátás reménye éltessen....

Ünnepeljük együtt a feltámadt Krisztust a húsvéti idő-ben! Kegyelme legyen velünk a mindennapokban. 

 

HÚSVÉTI IDŐ

A Húsvétvasárnapjától Pünkösdvasárnapjáig tartó ötven napot ujjongó örömmel üljük meg, egyetlen ünnepnap-ként, sőt „nagy vasárnapként”. Ezeket a napokat az alleluja gyakoribb éneklése jellemzi.

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

Szólj hozzá!

Címkék: írások mise ferences Lelkiségi

A bejegyzés trackback címe:

https://ferences.blog.hu/api/trackback/id/tr115179404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása