Videók

Fotók

Hittancsoportok, felkészítők

Saját írásaink

Friss topikok

  • mavir: Nagyon örülnék, ha valaki megosztaná velem személyes tapasztalatát a Jó Pásztor Vasárnapján, 10 ór... (2013.04.26. 13:13) Prédikációhoz kapcsolódva
  • teknős: Évekkel ezelőtt gondoltam rá, imádkoztam érte, hogy mennyire szüksége lenne a világnak egy Szent F... (2013.03.19. 11:00) FERENC A PÁPA
  • kolinbeckr: Sziasztok! Köszönöm ezt a pár szót a Klarisszákról. Én nyáron júniusban töltöttem el náluk pár nap... (2011.10.30. 20:38) Klarissza nővéreink
  • gkati: A nagyheti szertartások idejét jöttem megnézni, és örömmel töltötte el szívemet, hogy az "otthoni"... (2011.04.21. 23:10) Sillye Jenő - Csipkebokor
  • vildi: Amikor megírtam ezt a bejegyzést, nem gondoltam volna, hogy ennyire megérint majd benneteket. Egys... (2010.12.29. 09:43) Klarissza nővérek - ahogy én látom

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Live Traffic Feed

2013. máricus 17. Nagyböjt 5. vasárnapja

2013.03.16. 15:32 :: szerző: egy szécsényi testvér

Sokan azt mondják: a rosszat gyökerestül ki kell irtani. Az evangélium szelleme viszont azt kívánja, hogy a fizi-kai betegséghez hasonlóan az erkölcsi rosszat is igye-kezzünk meggyógyítani. A lélektan és neveléstan egyér-telműen tanúsítja, hogy a kemény büntetésnél hatéko-nyabb gyógyszer a türelem és a szeretet.

OLVASMÁNY Iz 43, 16–21

A próféta azzal vigasztalja a fogságban lévő népét: Isten mindig hű marad a népével kötött szövetséghez. Bízza-nak benne: most is megmutatja majd hatalmát, mint a régebbi időben. Hazavezeti népét, élvezni fogják jótéte-ményeit, és hirdetik majd dicsőségét.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 125. Zsoltár

Válasz: Hatalmas dolgot művelt az Úr vélünk, *

azért szívből ujjongunk.

SZENTLECKE Fil 3, 8–14

Az Apostol sajnálja, hogy korábbi lelkesedése és buzgó- sága nem Istenre irányult, hanem az az emberi szenve-dély kiélése volt. Most azonban már értéktelennek tekin-ti, amiért eddig lelkesedett. Megismerte ugyanis az igaz-ságot: Krisztus feltámasztása által Isten megmutatta ere-jét, és Krisztusban minket is meghívott a feltámadásra és az örök életre.

EVANGÉLIUM ELŐTTI VERS Joel 2, 12–13

Teljes szívvel térjetek vissza hozzám, mondja a mi Urunk Istenünk, * mert jóságos és irgalmas vagyok ti-hozzátok!

EVANGÉLIUM Jn 8, 1–11

Jézus a házasságtörő asszony esetét is alkalmul használ-ta fel arra, hogy Isten irgalmasságát hirdesse. Magatartá-sával kifejezésre juttatta, hogy a törvény betű szerinti, könyörtelen alkalmazásánál tökéletesebb cselekedet: fel-kínálni a bűnösnek a megtérés lehetőségét. Ez arra fi-gyelmeztet minket is, hogy mások megítélésében ne le-gyünk szívtelenek.

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

A szentmiseáldozat Jézus keresztáldozatának a megjele-nítése. Amikor részt veszünk a misén, mondjunk mindig köszönetet az Isten Bárányának, Jézusnak, aki elvette a világ bűneit.

FEKETEVASÁRNAP

Nagyböjt 5. vasárnapjának népi neve. A liturgiában egy-re erősebben rajzolódik ki a Szenvedő Krisztus képe, megjelenik a Fájdalmak Férfia. Testvérek, vegyünk részt fájdalmában, de lássuk meg benne a Győzőt is. Nézzük benne a Királyt, aki szenvedése által a kereszt trónjáról uralkodik. Gondoljuk végig, hogy mennyire vettük ko-molyan az idei Nagyböjt kihívásait?

SZENT JÓZSEF ÜNNEPE

Március 19.

Szent Péter apostol írja a házastársak köteleségeiről: Az Isten szemében az ember rejtett énje az értékes, a szív a maga békés szelídségében és zavartalan nyugalmában (1 Pét 3, 4). Szent József, Jézus nevelőatyja ilyen ember volt. Csendes, szorgalmas munkás volt. Kereste Mária titkának magyarázatát, de bölcs emberként belenyugo-dott Isten akaratába. Védte Máriát, és nevelte Jézust. Tisztelete és ünnepe Nyugaton a 14-15 században terjedt el. 1621-től szerepel a nyugati Egyház naptárában. IX Piusz pápa az Egyház védőszentjévé nyilvánította, XXIII. János pápa pedig bevette nevét az I. Eucharisz-tikus imába. * Szent József példája munkára, alázatos-ságra, tisztaságra bíztat. Kérjük őt, hogy amint gond-viselője volt a gyermek Jézusnak, úgy legyen oltal-mazója az ő Egyházának is. A másik kérésünk pedig az legyen, hogy Szent József boldog halálához hasonlóan Jézus és Mária álljon mellettünk is halálunk óráján.

IMÁDSÁG HAZÁNKÉRT

Úristen, akinek kezében van minden ország és nép sorsa, áraszd hazánkra mennyei áldásodat, távoztasd el tőlünk az éhséget, háborút, betegséget, drágaságot. Vezéreld akaratod szerint elöljáróink szívét, hogy az igazság, hű-ség és béke áldásai boldogítsák országunkat. Amen.

A görög katolikus hívek imakönyvéből

AZ ISTENI IRGALMASSÁG

RÓZSAFÜZÉRE

BEVEZETÉS: Miatyánk, Üdvözlégy, Hiszekegy

NAGY SZEMEKRE: Örök Atya! Felajánlom neked szeretett Fiadnak, a mi Urunk, Jézus Krisztusnak testét és vérét, lelkét és istenségét engesztelésül bűneinkért és az egész világ bűneiért.

KIS SZEMEKRE: Jézus fájdalmas szenvedéséért irgal-mazz nekünk és az egész világnak!

BEFEJEZÉSRE, az öt tized után (háromszor): Szent Is-ten, szent erős Isten, szent halhatatlan Isten, irgalmazz nekünk és az egész világnak!

VIANNEY SZENT JÁNOS

FELAJÁNLÓ IMÁJA

Jézusom, neked szentelem szívemet, zárd a tiédbe. Szí-vedben akarok lakni, szíveddel akarok szeretni, szíved-ben akarok élni. Szívedből akarom meríteni az igazi sze-retetet, amely felemészti szívemet: benne erőt, világos-ságot, kedvet és igazi vigasztalást fogok találni.

Jézusom, szívem a te szíved szeretetének oltára legyen, oltár, amelyen magamat neked áldozom. Szemem min-denkor szent sebeidre tekintsen, elmém mindig irgal-madra gondoljon. Amen.

MEGFONTOLANDÓ

Hogy azzal az igaz érzülettel legyünk a küzdő Egyház-ban, amellyel lenni tartozunk, tartsuk meg a következő szabályokat:

Dicsérjük a papnál végzett gyónást, és az Oltáriszentség vételét a megkívánt és kötelező feltételek mellett, évente egyszer, még inkább havonta, még sokkal inkább heten-te.

Dicsérjük a szentmisén való gyakori részvételt, úgyszin-tén az énekeket, zsoltárokat és hosszú imákat a temp-lomban és a templomon kívül. Loyolai Szent Ignác

ELMÉLKEDÉS

A vihar, amely esztendőkön át zúgott a világ felett, a né-pek élet-halál küzdelme, amelynek kínjait átszenvedte minden nemzet, és az Isten ítélete, amely mindezekben kicsattant és az ember nagyotakarását és bölcsességét megalázta, megrázta az emberiséget lelke mélyéig. A megrendült lélek titokzatos mélységeiben titokzatos ára-mok fakadtak, és lelkek tömegeit sodorják a keresztény-ség partjai felé. És ezt az áramot a Szentlélek hajtja, em-beri hatalom nem képes feltartóztatni…

A történelmi idők történelmi feladatra szólítanak, és le-gyünk tisztában azzal, hogy az erkölcsi alapokon terve-zett új rendet, csak erkölcseiben megújult nemzedékek építhetik fel. A lelkiismeretvizsgálat után tehát tartsunk bűnbánatot. Vetkőzzük le a régi embert, a gyáva, kép-mutató keresztényt. Elmélkedjük át az igazságosság je-lentését minden vonatkozásban, és elmélkedjük a szere-tet tartalmát egész mélységében.

Márton Áron

Szólj hozzá!

Címkék: írások Lelkiségi

A bejegyzés trackback címe:

https://ferences.blog.hu/api/trackback/id/tr505121618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása