Videók

Fotók

Hittancsoportok, felkészítők

Saját írásaink

Friss topikok

  • mavir: Nagyon örülnék, ha valaki megosztaná velem személyes tapasztalatát a Jó Pásztor Vasárnapján, 10 ór... (2013.04.26. 13:13) Prédikációhoz kapcsolódva
  • teknős: Évekkel ezelőtt gondoltam rá, imádkoztam érte, hogy mennyire szüksége lenne a világnak egy Szent F... (2013.03.19. 11:00) FERENC A PÁPA
  • kolinbeckr: Sziasztok! Köszönöm ezt a pár szót a Klarisszákról. Én nyáron júniusban töltöttem el náluk pár nap... (2011.10.30. 20:38) Klarissza nővéreink
  • gkati: A nagyheti szertartások idejét jöttem megnézni, és örömmel töltötte el szívemet, hogy az "otthoni"... (2011.04.21. 23:10) Sillye Jenő - Csipkebokor
  • vildi: Amikor megírtam ezt a bejegyzést, nem gondoltam volna, hogy ennyire megérint majd benneteket. Egys... (2010.12.29. 09:43) Klarissza nővérek - ahogy én látom

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Live Traffic Feed

Páter Bárkányi János Katolikus Iskola - Szécsény

2013.01.17. 14:21 :: szerző: egy szécsényi testvér

Kedves Érdeklődők, Tisztelt Szülők, Pedagógusok, Kedves Diákok!

2013 szeptemberében Szécsényben egy teljesen új intézmény, a Váci Egyházmegye fenntartásában működőPáter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kezdi meg munkáját.

Fő célkitűzéseinket, küldetésünket a hit–tudás szókapcsolatban, illetve a közösség–öröm–felelősségkifejezésekben igyekszünk röviden összefoglalni. 

Hit és tudás

Keresztény emberként a hit és a tudás összetartoznak számunkra. Hisszük, hogy életünk egy gyönyörű isteni terv része. Tudjuk, hogy megismerésünk töredékes, mindnyájan az Élet egy-egy részletét látjuk, éljük csupán, és hisszük, hogy ezek a részletek csak akkor kerülnek helyükre, és akkor kapnak értelmet, ha megtanuljuk látni az Egészet, a Teljességet, akit mi Istennek mondunk. Tudjuk, hogy ma sok ember számos bajának az a legfőbb oka, hogy nincs világszemlélete, világnézete, hite, ami gondolatait vezetné, és aminek alapján életét a maga egészében láthatná. Tapasztaljuk, hogy milyen sokat számít, ha valakinek az életében megvan az iránymutatás, a viszonyítási pont, és tudjuk, hogy sok szülő szándéka, hogy gyermekét ehhez a biztos fogódzóhoz – azistenhithez – irányítsa, mi pedig szeretnénk ebben segítséget nyújtani nekik.

Hisszük és tudjuk, hogy nevelési-oktatási intézményünkben keresztény lelkülettel, nagy odafigye­léssel, magas szintű szakmai munkával kiemelkedő eredményeket érhetünk el, annak ellenére, hogy a társadalom erkölcsi és gazdasági válságban van, s az oktatási intézmények és a családok is nehezen birkóznak meg környezetük negatív hatásaival.

Közösség – öröm – felelősség

Tartós, igazi eredményeket, kiegyensúlyozott, harmonikus életvitelt nem lehet egymás ellenében, egyéni karriert hajszolva megteremteni. Intézményünkben nagy hangsúlyt kap a közösségi életre nevelés, az egymásra való odafigyelés, a gyengébbek, lemaradók segítése.

A lélek, a szellem és a test harmóniáját szem előtt tartva a Nemzeti Alaptanterv követelményein túl nagy hangsúlyt fektetünk a hitoktatás mellett a művészeti nevelésre és a sportra is. Minden diákunk számára biztosítjuk a részvétel lehetőségét zenei, képzőművészeti és színjátszó köri csoportokban, sportkörökben. Fontosnak tartjuk a szülőföldhöz, a lakóhelyhez való kötődés erősítését, ezért Szécsény városának és a környező településeknek az életét iskolai keretek között ismertetjük meg tanulóinkkal. Szervesen részt kívánunk venni a város és környéke kulturális-, sport- és turisztikai programjainak előmozdításában, de ennél tágabb kitekintést is nyújtunk. Hazánk távolabbi tájaira is szervezünk kirándulásokat, zarándoklatot, s abban is segíteni kívánjuk diákjainkat, hogy külföldi tanulmányutakra mehessenek, idegen nyelveket gyakorolhassanak.

Pedagógiai programunk kapcsolódik a környezethez, a gazdálkodáshoz, a kétkezi tevékenységekhez, alkotáshoz, önfenntartáshoz. A gyerekekben erősíteni kívánjuk a természeti környezet iránti tiszteletet, vonzalmat, felelősséget. Saját iskolakertünkben a gyakorlatban ismerkedhetnek a növények fejlődésével, termesztésével, az iskolában kialakítandó terráriumban és falusi gazdaságokban közelről szemlélhetik az állatok viselkedését, s részt vehetnek gondozásukban. Rászoktatjuk őket, hogy az iskolában (és lehetőleg otthon is) tudatos, környezetbarát módon gazdálkodjanak, ügyeljenek az anyag és energiatakarékosságra, a hulladék megfelelő kezelésére.

A szülőkkel való hatékony együttműködésre, rendszeres kapcsolattartásra törekszünk. Bizonyos iskolai és egyházi programjainkba a családokat is be kívánjuk vonni.

Szólj hozzá!

Címkék: Iskola

A bejegyzés trackback címe:

https://ferences.blog.hu/api/trackback/id/tr345023560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása