Videók

Fotók

Hittancsoportok, felkészítők

Saját írásaink

Friss topikok

  • mavir: Nagyon örülnék, ha valaki megosztaná velem személyes tapasztalatát a Jó Pásztor Vasárnapján, 10 ór... (2013.04.26. 13:13) Prédikációhoz kapcsolódva
  • teknős: Évekkel ezelőtt gondoltam rá, imádkoztam érte, hogy mennyire szüksége lenne a világnak egy Szent F... (2013.03.19. 11:00) FERENC A PÁPA
  • kolinbeckr: Sziasztok! Köszönöm ezt a pár szót a Klarisszákról. Én nyáron júniusban töltöttem el náluk pár nap... (2011.10.30. 20:38) Klarissza nővéreink
  • gkati: A nagyheti szertartások idejét jöttem megnézni, és örömmel töltötte el szívemet, hogy az "otthoni"... (2011.04.21. 23:10) Sillye Jenő - Csipkebokor
  • vildi: Amikor megírtam ezt a bejegyzést, nem gondoltam volna, hogy ennyire megérint majd benneteket. Egys... (2010.12.29. 09:43) Klarissza nővérek - ahogy én látom

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Live Traffic Feed

2012.december 2. Advent 1. vasárnapja

2012.12.01. 17:26 :: szerző: egy szécsényi testvér

Adventben a Jézussal való találkozásra készülünk. Re-ménykedünk abban, hogy nekünk is megadja az ő kará-csonyi kegyelmeit: a hitben, a reményben és a szeretet-ben való növekedést. S mindezek által részesít a lelki béke és öröm ajándékában. Adventi előkészületünk meg-kívánja: a bűnbánattartást, imaéletünk elmélyítését, vala-mint felebaráti szeretetünk megújítását.

KEZDŐÉNEK Zsolt 24, 13

Lelkem hozzád emelem, Uram, én Istenem, benned bí-zom, ne valljak szégyent! Ne ujjongjon ellenség fölöt-tem, hiszen aki benned bízik, meg nem szégyenül.

OLVASMÁNY Jer 33, 14–16

Az Ószövetség népe Istentől különféle ígéretet kapott. Legnagyobb ígérete az volt, hogy elküldi majd a Szaba-dítót, aki biztonságot ad Jeruzsálemnek, jogot és igazsá-got teremt az országban. E javak jelképei voltak azoknak a lelki ajándékoknak, amelyeket megváltó áldozatával szerzett meg számunkra Jézus Krisztus.

VÁLASZOS ZSOLTÁR 24. Zsoltár

Válasz: Hozzád emelem a lelkem *

én Uram, Istenem!

SZENTLECKE 1 Tessz 3, 12–4, 2

Krisztus tanítványai törekedjenek arra, hogy egyre job-ban megismerjék Mesterük tanítását, kövessék példáját. Egyszer (az ítélet napján) ugyanis minderről számot kell majd adniok az Úrnak.

ALLELUJA Zsolt 84, 8

Urunk, mutasd meg nékünk irgalmas szívedet, * és üd-vösségedet add meg nékünk.

EVANGÉLIUM Lk 21, 25–38, 34–36

Életünket sok bizonytalanság veszi körül. Törékeny az egészségünk, a mulandóság pedig állandó figyelmezte-tést jelent: „Nincs itt maradandó városunk, hanem az el-jövendőt keressük” (Zsid 13, 14). A természeti csapások előjelei lehetnek a világ végén bekövetkező események-nek. Ezek a jelenségek a nem hívőkben félelmet kelte-nek, mert a teljes megsemmisülés fenyegetését látják bennük. A hívők viszont egész életükben készültek, az Úrral való találkozásra, imában virrasztanak, „égő lám-pával mennek Krisztus elé”, aki ítélni és jutalmazni jön majd el.

RÖVID FOHÁSZOK

Tisztítsd meg, Urunk, szívünket a bűnbánatban, hogy bizakodva várhassuk találkozásunkat Jézus Krisztussal! * Add, hogy a hívek Karácsonyra készülve kegyelmed segítségével megújítsák életüket! * Segítsd a népek ve-zetőit, hogy eredményesen szolgálják a békét és az egyetértést az egész világon! * Add, hogy a betegeknek és a szenvedőknek vigasztalást adjon Jézus eljövetelé-nek várása! * Elhunyt testvéreinknek pedig teljesítsd só-várgó vágyakozását, és részesítsd őket szent színed látá-sában!

AZ EUCHARISZTIÁHOZ

A szent áldozat az Úr ajándéka. Felajánlhatjuk általa életünk áldozatát, küzdelmét Istennek, és segít abban, hogy éber szívvel várakozzunk az Úr eljövetelére.

ÁLDOZÁSI ÉNEK Zsolt 84, 13

Mindenféle jókat osztogat az Úr, és füldönk megtermi gyümölcsét.

ELMÉLKEDÉS

Add kegyelmedet, Urunk, Istenünk, hogy Szent Fiadnak eljövetelére buzgó várakozással készüljünk, s amikor majd jön és kopogtat, imádságban virrasztva és dicsére-tében ujjongva találjon minket! (Római Misekönyv)

SZENT MIKLÓS PÜSPÖK

December 6.

A sok szent között nincs még egy olyan közismert, mint Szent Miklós püspök („Mikulás”). Sajnos, csak kevés biztos adatunk van róla. Myra püspöke, az igaz hit ren-díthetetlen védelmezője a niceai zsinaton a tévtanítokkal szemben. Ugyanakkor a jótékonyság és az ajándékozó lelkület szentje, Adventben az üdvösség ajándékát hozó Üdvözítő előhírnöke. A keleti egyház egyik legtisztel-tebb szentje. Nyugaton a X. század óta tiszteli a liturgia és a népi áhítat. * Kérjük Istent, hogy legyen irgalmas hozzánk, amiért szükséget szenvedő embertársaink előtt elég gyakran zártuk el szívünk ajtaját.

A BOLDOGSÁGOS SZŰZ MÁRIA SZEPLŐTELEN FOGANTATÁSA

December 8.

E napon azt ünnepeljük, hogy Isten a Boldogságos Szűz Máriát, Fiának édesanyját eleve megóvta az áteredő bűn-től. Máriában újból megjelent a földön a bűntelen ember, akiben Istennek kedve tellett. Az ősi keresztény hagyo-mányt IX. Piusz pápa 1854. december 8-án dogmaként hirdette ki, s maga Szűz Mária a lourdes-i megjelenésé-vel megerősítette. Üdvözítőnk édesanyja, Szeplőtelen Szűzanya, könyörögj érettünk, akik hozzád menekszünk!

BÖLCSESSÉG

Nagy dolog a szeretet. Valóban nagy jó, amely egyedül könnyít minden terhet, és egyaránt elvisel minden egyenetlent. A szeretet futván fut, örül, szalad és fel nem tartóztatható. Mindent elhagy, hogy mindent elnyerjen. A szeretet nem ismer határt, hanem minden módfelett buzgón lángol. A szeretet terhet nem érez, fáradságot nem szenved, többre vállalkozik, mintsem elbírná. A szeretet lehetetlenséget nem ismer, mert azt állítja, hogy mindenhez van ereje. A szeretet vigyáz. Szunnyadván nem alszik, elfáradván meg nem bágyad, szorongattat-ván meg nem szorul, félvén nem retteg, hanem mint a sebes láng és égő fáklya felverődik és bátran átmegy mindenen. Kempis Tamás

 

fr. Kiss Barnabás ofm, Detroit

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ferences.blog.hu/api/trackback/id/tr314941657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása